Meer energie door deze natuurlijke voedingssupplementen

In een wereld die van dag tot dag meer en meer hectisch lijkt te worden zijn mensen steeds op zoek naar een snelle manier om een energie-boost te krijgen. Dit is een van de verklaringen waarom zovelen onder ons steeds vaker ervoor kiezen om natuurlijke voedingssupplementen in te nemen. Sommige van deze natuurlijke energiesupplementen zijn beter voor het lichaam dan andere, en ze zullen je helpen om het gevoel van alertheid te verhogen en om te komen tot een stevige boost in je energie.
Ik pleit er in eerste instantie altijd voor om iedere dag te mediteren en voor voldoende ontspanning en fysieke inspanning te zorgen. Ennnn WATER, drink voldoende water. Weet je het nog 0,2 ltr per kilo lichaamsgewicht, niet meer dan 2,5 liter?

Hieronder volgt een lijst van 9 van voedingssupplementen die je kunt gebruiken om je energie peil op te vijzelen.

1. Cafeïne

Cafeïne is misschien wel de meest bekende en meest verspreide van de gebruikte en beschikbare stimulansen. Cafeïne heeft een invloed op het lichaam door de afbraak van bepaalde chemische boodschappers zowel in als buiten de cellen van ons lichaam.

Cafeïne stimuleert het lichaam om in actie te treden. Het wordt ook gebruikt om de eetlust te onderdrukken, omdat het de functies van het verteringsysteem van ons lichaam onderdrukt en de effecten van stoffen als norepineprhine en epineprhine op het hart verhoogt.

Dit zorgt voor een grotere hoeveelheid van zuurstofrijk bloed in de cellen van ons lichaam.

De negatieve kant van het gebruik van cafeïne is dat het gewoontevormend werkt en dat het in grote dosissen ingenomen kan leiden tot een hele reeks van problemen die we willen vermijden. Dit is een van de redenen waarom wordt aangeraden gematigd om te springen met cafeïne. Neem geen cafeïne meer na 16:00u, maximaal 3 kopjes koffie per dag en laat de cola staan (zeker de light/zero versie).

2. Ginseng

Ginseng is een welbekend natuurlijk supplement dat al voor tal van eeuwen gebruikt wordt in onder meer de Aziatische geneeskunde. Ginseng werd bestudeerd bij Russische kosmonauten en bij hen werd een duidelijke toename van de fysische energie vastgesteld.

Ginseng is een zogenaamd adoptogeen, wat betekent dat het een stof is die het lichaam helpt om verhoogde niveaus van stress in te perken. Er werd vastgesteld dat ginseng het centrale zenuwstelsel kan stimuleren en de weerstand tegen vermoeidheid doet verminderen. Ginseng kun je in capsule vorm, poeder of in vloeibare vorm kopen.

ginseng tegen vermoedheid

3. Co-enzyme Q 10 (Co Q10)

Dit is een stof die door het lichaam zelf aangemaakt wordt en die van essentieel belang is voor het normaal functioneren ervan. We vinden ze terug in de mitochondria van een cel, en ze is van essentieel belang voor de productie van adenosine thrifosfaat (ATP).

Dit is de belangrijkste energiebron van de cellen van ons lichaam. Vele mensen hebben een tekort aan deze stof, vooral dan diegenen die in mindere gezonde en levenswijze hebben en deze die bepaalde medicijnen moeten innemen.(denk aan de cholesterol verlagers)

Volgens de universiteit van Maryland, kan CO Q 10 de energie in ons lichaam opkrikken door meer cellen van de stof ATP te voorzien.

Aan te raden bij vermoeidheid, hartproblemen en nierziekten, raadpleeg eerst jouw therapeut of arts!

4. Vitamine B

Vitamine B bestaat eigenlijk uit een groep van acht verschillende vitamines, die elk stuk voor stuk van essentieel belang zijn voor een goede gezondheid en voor de energie in ons lichaam. De groep van vitamine B werk het best samen als een hecht team.

Vaak wordt ondervonden dat wanneer een persoon te weinig heeft aan een bepaald type van deze vitamine hij ook een tekort zal hebben aan verschillende andere vitaminen. Tal van voedingsbronnen zitten vol van vitamine B, maar lang niet voldoende om aan de eisen van ons lichaam te voldoen.

Ik heb zelf een lange periode extra B12 genomen in de vorm van een smelttablet, in combinatie met een sterke multi met alle B’s is zeker aan te raden! 

5. Aminozuren

Aminozuren zijn substanties die de verbinding vormen tussen de eiwitten die mensen opnemen en de vorm van deze eiwitten die het lichaam voor zijn dagelijkse werking kan gebruiken en nodig heeft.

Er zijn meer dan 20 aminozuren die noodzakelijk zijn voor de synthese van de eiwitten, maar twee onder hen kunnen helpen om het energiepeil van het lichaam op te krikken. Creatine is in feite een combinatie van drie aminozuren, namelijk arginine, glycine en methionine.

Creatine is van essentiële waarde voor het opbouwen van onze spieren en voor het verminderen van de vermoeidheid. Een ander aminozuur, carnatine, is essentieel voor de productie van de energie in de cellen van ons lichaam.

Bepaalde onderzoeken tonen aan dat mensen die lijden aan het chronische vermoeidheidsyndroom wel kunnen varen bij het innemen van supplementen met carnitine omdat het helpt energiepeil van het lichaam weer op te bouwen.

6. Bijenpollen

Bijenpollen zouden we een Superfood van de natuur kunnen noemen en het vindt probleemloos zijn weg naar de absolute top van de natuurlijke energiesupplementen.

Het bevat niet minder dan 22 aminozuren, 21 mineralen, 18 enzymen en tenminste 16 vitaminen maar daarnaast ook een groot aantal eiwitten, koolhydraten en vezels. Al deze verschillende stoffen dragen bij tot een betere gezondheid en tot meer energie.

royal jelly

7. Koninginnenbrij

Koninginnenbrij wordt gevormd wanneer bijen honing combineren met de pollen in de korf. Deze stof zit vol van vitamine B complexen en bevat verder ook van tal van vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren, en stoffen met een natuurlijke antibacteriële en antibiotische eigenschappen.

Het wordt traditioneel gebruikt voor tal van behandelingen, maar deze stof is een van de beste natuurlijke energiesupplementen die terug te vinden valt.

Denk aan Royal Jelly, een versterkend middel op basis van koninginnebrij, ginseng en guarana

8. Spirulina

Het waren de Azteken die als eersten deze stof ontdekten, duizenden jaren geleden. Het gaat om een vorm van eencellige algen, en de Azteken voegden ze al gauw aan hun dagelijkse eetpatroon toe.

Deze algen bevat hoge dosissen aan bruikbare eiwitten, en is een goede bron van vitamine B12, en verder ook van tal van verschillende vitaminen en mineralen.

Al deze vitaminen, mineralen, eiwitten en andere gunstige bestanddelen, zorgen ervoor dat deze stof het geweldig goed doet bij het voorzien van meer energie in ons lichaam. Let op Spirulina bevat veel Jodium, voor diegene met schildklierproblemen even oppassen.

9. Gotu Kola

Gotu Kola is een kruid dat al meerdere duizenden jaren gebruikt in de oosterse geneeskunde voor de behandeling van angsten en vermoeidheid.

Kruidenkenners gebruiken het kruid graag om energie op te krikken omdat het de vermoeidheid en de depressie kan bestrijden zonder het stimulerend effect te hebben van een stof zoals cafeïne.

In tegenstelling tot kola nut, waarmee het vaak wordt verward, kan gotu kola ook efficiënt zijn om er slapeloosheid mee te bestrijden omdat het niet de stimulerende eigenschappen van eerstgenoemde stof heeft.

Conclusie

Al de hierboven aangehaalde supplementen hebben duidelijke gunstige effecten op het verhogen van ons energiepeil maar sommigen ervan zullen sneller en efficiënter werken dan andere. Cafeïne en de ginseng, bijvoorbeeld kan je nemen wanneer ze nodig hebt, maar andere supplementen (vb Q10) worden dan weer aangeraden op een regelmatige basis om te zorgen voor een betere gezondheid en een verhoging van je energiepeil. Ik raad je aan om niet zomaar een supplement te kiezen, laat testen welk supplement het beste voor jou werkt op dit moment, dat kan heel gemakkelijk tijdens een consult in mijn praktijk! Maak meteen een afspraak!
bron: degezondheidswinkel.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *